Nieuws

Nieuws

MBbeheer Meriah Bintang
/ Categorieën: Dak boven je hoofd

Project opknappen houten huisje van de vader en moeder van Dinda & Nur

UPDATE 28-06-2023: opnieuw gesproken met de familie. Zij hebben als familie een stukje grond in eigendom in kampong Pamugaran, Pangandaran. Daar kunnen we wel een sustainable stenen huisje bouwen. Uiteindelijk is voor deze oplossing gekozen. Ook daar in die kampong kan de vader een aantal palmbomen huren op de plantage voor zijn werk. Het houten huisje wat ze nu huren zullen we daarom niet opknappen. 


Het houten huisje waar de ouders van sponsorkinderen Dinda en Nur in wonen in kampong Banyuasi, Pangandaran heeft enkele aandachtspunten en moet dringend worden opgeknapt.
Graag willen we als stichting hen hierbij een handje helpen (helaas is de grond waarop dit huisje staat niet hun eigendom, dus is opknappen de enige mogelijkheid).

Deze sociale en sympathieke, hardwerkende familie is niet in staat om dit zelf te bekostigen. Vader maakt palmsuiker. Hij huurt per maand enkele palmbomen op een plantage en klimt meerdere keren per dag in de bomen om de palmnectar op te vangen waarna hij er palmsuiker van maakt voor de verkoop. Moeder helpt hem hierbij. Dit is hun enige bron van inkomsten.
 

Wat moet er gebeuren:
- het dak moet worden vernieuwd
- de vele kieren en gaten moeten worden gedicht 
- er moet binnen een tegelvloer worden gelegd (is nu gewoon zand) 
- nog wat kleine klusjes zoals bijvoorbeeld een randje stapstenen om het huisje zodat bij regenval niet binnen meteen alles blank staat en onder de modder zit.
 

De totale kosten zijn geraamd op IDR 15.000.000 - omgerekend € 935,00. Hiervoor zoeken we een sponsor!

Proces palmsuiker maken:

De vader huurt op een palmboom plantage per maand 20 tot 25 bomen. Per dag klimt hij 2 uur in de bomen om de nectar op te vangen. Vervolgens duurt het ca. 5 uur om vervolgens de nectar in te koken. Het eindresultaat van een batch is dan 20 kg palmsuiker. Deze wordt verkocht aan een handelaar. De prijs die hij ervoor krijgt ligt tussen de IDR 8.000 (€ 0,50) - IDR 13.000 (€ 0,80) per kilo en varieert continue. Van de opbrengst gaat dan nog de huurprijs van de bomen af. Er moet aan de eigenaar van de plantage aan het eind van de maand de waarde van 2 kg palmsuiker per boom worden betaald.