WinkelHelp mee en doneer!


Verhaal "de vis wordt duur betaald" geschreven voor kleine goede doelen

Winkel vissersbenodigdheden

Winkel voor vissersbenodigdheden in Pangandaran

Het opzetten en starten van een winkel waar de vissers in Pangandaran tegen een eerlijke prijs hun benodigdheden kunnen kopen. 


  • Doelgroep: vissers en hun gezinnen in Pangandaran, West-Java, Indonesië
  • Doel: vissers hun benodigdheden laten aanschaffen tegen een redelijke en reële prijs 
  • Resultaat: dit project draagt direct bij aan een inkomensverhoging voor de doelgroep

En eindelijk was het zo ver want op 1 februari 2023 heeft 'Toko Pancing & Alat Nelayan Jaya Surya eMBi' voor het eerst haar deuren geopend. Nu kunnen de vissers in Pangandaran tegen een eerlijke prijs hun benodigdheden kopen.

Pangandaran is van oudsher een vissersgemeenschap. Er is ook een coöperatie voor vissers actief. Het enige wat ontbrak was een plek waar deze vissers hun benodigdheden en materialen tegen een redelijke prijs kunnen aanschaffen zonder dat ze er ca. 300 kilometer (heen en terug) voor moeten reizen naar Ciamis of Cirebon zoals dat het geval was wanneer zij hun materialen moeten aanvullen of vervangen. In het regentschap Pangandaran waren er tot nu toe 3 plaatsen waar vissers dit konden doen, echter de prijzen die men er vraagt zijn exorbitant hoog.

Aan de doorgaande weg van Babakan naar de haven in Pangandaran hebben wij een ruimte gehuurd van 12m x 10m (voormalige garage). De helft van de ruimte wordt gebruikt door JS Motor (een service punt voor brommers, motoren en auto's, ook een project van onze stichting) en de andere helft hebben we verbouwd om er toko Pancing & Alat Nelayan Jaya Surya eMBi te kunnen vestigen.
Om te kunnen starten met de winkel was geld nodig voor de verbouwing en een eerste inventaris aan te schaffen. De aanvulling van inventaris, huur en toekomstige spullen worden aangekocht/voldaan uit de winst van de verkoop van de oorspronkelijke inventaris.

Darto is een van de 2 bestuursleden van onze stichting in Pangandaran, hij leidt dit project omdat hij tevens ervaringsdeskundige is, namelijk zelf visser. Hij is gestart om Adi, ook visser, op te leiden zodat hij Darto kan vervangen en helpen als het druk is. Als dit goed loopt zullen nog 2 vissers uit de coöperatie worden ingewerkt. De winkel is 7 dagen per week geopend.

Om geen extra kosten te maken en controle te hebben over de kwaliteit van de inventaris, hebben we zelf de producten in Cirebon (150 km v.v. van Pangandaran) ingekocht bij een soort groothandel en terug naar Pangandaran gebracht.

Uit de opbrengst van de verkoop van de winkel zal dus de inventaris steeds worden aangevuld, zullen de medewerkers een eerlijke vergoeding voor hun werk krijgen en zal een deel terugvloeien naar de stichting om te worden gebruikt als bijdrage aan de operationele kosten van haar 2 scholen voor kansarme kinderen in Pangandaran (peuter, kleuter en lagere school). Veel kinderen van vissers gaan naar onze school (in schooljaar 2022-2023 hebben we in totaal 317 leerlingen).

Ondanks het feit dat we nog een bedrag te kort komen hebben we, in verband met het belang van dit project, besloten om alvast van start te gaan. Het maakt voor deze doelgroep hèt verschil!

Nog nodig: €  2.978,00 (om benodigdheden eerste inventaris compleet te maken)