Leer project vrouwen

2012: naailes klas van vrouwen in onze kinderbibliotheek in Pananjung 

Leer project voor vrouwen: Ibu Ibu project

Doel van het project: vrouwen uit hun isolement halen en creatief bezig te laten zijn terwijl hun kinderen naar school gaan!

In maart 2012 zijn we gestart met het "Ibu Ibu" project. Aanvankelijk ging het om een groep van 12 dames die de fijne kneepjes van het patroontekenen leren en kleding leren maken.


Zij kunnen/konden hierbij gebruik maken van drie door de stichting aangeschafte naaimachines. Er was meteen veel animo voor dit project waardoor de groep is uitgebreid naar 28 dames en is er - ook om de uniformen van de kinderen op onze kleuterschool zelf te kunnen vervaardigen - een 4de naaimachine aangeschaft. De dames kunnen zo alle facetten van het kleding maken leren en op die manier in de toekomst extra inkomen genereren voor hun gezin.  

In december 2014 hebben we een overdekte plek gerealiseerd voor de vrouwen waar ze verder kunnen gaan met hun creatief bezig zijn. Dit betekende het egaliseren en betegelen van een stuk grond, de aanschaf en het opzetten van een overkapping van 4 x 6 meter, het maken van tafels en banken waaraan ze kunnen werken en het aanschaffen van 2 kasten waarin de materialen veilig kunnen worden opgeborgen. 

In 2016 is de overdekte plek voor de vrouwen uitgebreid omdat we graag de vrouwen in de kampong willen stimuleren uit hun sociaal isolement te komen, creatief bezig te zijn en zelfstandig inkomen te genereren door het maken en verkopen van producten. Er is enorm veel animo. Ook wordt er hier als de kinderen naar school zijn gezellig samen gepraat en gegeten. Een aantal van deze dames maken ook deel uit van ons leer/werk project.

In 2018 is dit project afgerond en gestopt.