StoneX

 

StoneX

Sinds 1-3-021 werkt stichting Meraih Bintang samen met StoneX Financial Ltd.
 


Omdat we als bestuur vonden dat de bankkosten van onze stichting hoog waren, besloten we in 2020 om te kijken of daar niets aan te doen was. Eerst hebben we de banken in Nederland met elkaar vergeleken en er ook geïnformeerd of zij voor kleine goede doelen geen speciale condities hadden. Helaas bleek dit niet het geval. Vervolgens hebben we bij Partin geïnformeerd of zij geen oplossing hadden om de bankkosten voor kleine goede doelen verlagen. 

In het rapport Missing Millions van het project Stamp Out Poverty beschrijft Nana Yaa Boakye-Adje hoe bedrijven – maar juist ook internationale goede doelen – heel veel geld mislopen bij het overmaken van geld naar landen met zogenaamde ‘zachte’ valuta. ‘Zachte’ valuta zijn de valuta waarvan de vraag naar, en het aanbod van geld, veel meer fluctueert dan munten als euro, dollar en yen. Haast iedereen maakt bij overmakingen gebruik van zijn eigen bank en denkt er niet over om gebruik te maken van de concurrentie tussen banken. 
Partin bracht ons in contact met StoneX Financial Ltd. StoneX heeft een platform gemaakt waarmee NGO’s banken tegen elkaar laat opbieden over hoeveel ‘zachte’ valuta zij beschikbaar stellen voor een bedrag X. Partin heeft het platform getest. Het gebruik van het platform levert een ‘winst’ op van 1 tot 4 procent, vaker meer. Hoeveel het voordeel precies is, is van tevoren te bepalen. Met een paar overboekingen per jaar naar een land met een sterk fluctuerende munt kan het gebruik van het platform zoveel geld besparen. In Nederland werken onder andere Artsen zonder grenzen, Woord en Daad, Edukans en Wilde Ganzen met het platform van StoneX en Stichting Meraih Bintang nu sinds 1 maart 2021 ook. Wij zijn erg enthousiast! Zo houden we nog meer geld over voor waar het voor bestemd is namelijk onze projecten in Pangandaran.