Muziek les

 

Muziekles

Muziek heelt wonden, brengt saamhorigheid en maakt je blij!


ANGKLUNG LES - GEZAMENLIJK

Een angklung is een traditioneel West-Javaans muziekinstrument en bestaat uit (meestal twee) gestemde bamboekokers die zich in een frame bevinden. Bij het zijdelings heen en weer bewegen ontstaat een warm soort geluid. Elk instrument is met de hand gestemd en brengt één toon voort. Om met losse angklungs een complete melodie te kunnen spelen zijn meerdere kinderen nodig met elk een eigen angklung. Acht angklungs tezamen vormen een toonladder en een volledige groep angklungs omvat meerdere toonladders.

Stichting Meraih Bintang heeft medio 2012 twee Angklung sets gekocht en een muziekleraar in de arm genomen zodat de kinderen les kunnen krijgen in het bespelen van dit mooie instrument. Er is veel animo voor dit project en gratis toegankelijk voor de kinderen. Behalve dat er angklung gespeeld wordt, wordt er ook graag en veel gezongen door onze kids. West-Java heeft mooie tradities en gebruiken, het bespelen van de angklung is er hier een van. Als stichting vinden we het belangrijk dat deze tradities worden overgedragen op de kinderen.
 UITBREIDING MUZIEK PROJECT - INDIVIDUELE LESSEN

  • In 2013 hebben we onze muziekles uitgebreid met de aanschaf van 1 keyboard.
  • In 2014 hebben we 1 akoestische gitaar, 5 mondorgels en 9 fiberglas blokfluitjes gekocht. 
  • In 2017 hebben we een bass gitaar en een elektrische gitaar aangeschaft.
  • in 2018 hebben we hier nog een drumstel aan toegevoegd.

De mondorgels en blokfluitjes zijn speciaal aangekocht om de jonge kinderen op onze kleuterschool kennis te laten maken met muziek. De kinderen kunnen naast angklung ook individueel les krijgen in het leren bespelen van de verschillende gitaren, keyboard en/of drums. De lessen zijn gratis toegankelijk voor de kinderen. De muziekleraar wordt door de stichting betaald.
 TRADITIE BEWAREN...

Kenmerkend voor de Indonesiche volksmuziek is de gamelan. Deze traditionele muziekstijl komt voornamelijk voor op de eilanden Java, Madura, Bali en Lombok. Een gamelanorkest bestaat voornamelijk uit slaginstrumenten zoals metallofoons, xylofoons en drums. De gamelan hanteert een microtonale toonschaal die afwijkt van de in het Westen gebruikelijke gelijkzwevende stemming en maakt gebruik van complexe ritmische structuren. De twee belangrijkste stemmingen zijn pelog en slendro. Een gamelan kan bestaan uit vijf tot veertig instrumenten. Het is onze grote wens om een gamelan set van 25 instrumenten te kunnen aankopen en onze kinderen opleiden deze te kunnen bespelen zodat ze bijvoorbeeld de kinderen van de traditionele dansklas kunnen begeleiden en deze eeuwen oude traditie bewaard blijft. 

  • IDR 60.000.000 = € 3.655 - gamelan set van 25 instrumenten