De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Deze nieuwe wet is gepubliceerd op 11 december 2020 en op 1 juli 2021 in werking getreden.
Met de wet wil de overheid voorkomen dat wanbestuur, onverantwoord financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden. Het doel van deze wet is om stichtingen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen wettelijke kaders te geven voor:
Gevolgen voor statuten
Alle stichtingen en verenigingen krijgen met deze wetgeving te maken. Een aantal veranderingen hebben gevolgen voor de statuten. Het is niet noodzakelijk dat organisaties nu onmiddellijk hun statuten gaan wijzigen. Wanneer organisaties om andere redenen hun statuten gaan wijzigen zullen notarissen organisaties wijzen op de verplichte voorschriften die in de statuten moeten worden opgenomen. In de tussentijd tot de verandering van de statuten geldt deze wet. Deze wet gaat boven de eigen statuten. Bijvoorbeeld als de statuten een regeling voor tegenstrijdig belang bevatten die afwijkt van dit wetsvoorstel, dan kan na inwerkingtreding van de wet geen beroep meer gedaan op de eigen statuten. Hetzelfde geldt ook voor de aansprakelijkheden bij faillissement.
Taken van het bestuur
De wet maakt duidelijk wat de taken, bevoegdheden en aansprakelijkheden van bestuurders zijn. De wet schrijft voor dat elk bestuur uitvoerende en toezichthoudende taken heeft. Vrijwilligersorganisaties hebben veelal een collegiaal bestuursmodel. Dat houdt in dat alle bestuurders gelijk zijn. Elke bestuurder heeft de zorg voor de behoorlijke uitvoering van en toezicht op de bestuurstaken. Dit kan anders zijn wanneer in de statuten specifieke taken aan bepaalde bestuursfuncties zijn toebedeeld.
In de wet wordt het mogelijk gemaakt voor collegiale bestuur van verenigingen en stichtingen om een monistisch bestuursmodel te hanteren. In een monistisch bestuur zijn de uitvoerende taken en toezichthoudende taken over verschillende bestuurders verdeeld en zitten uitvoerende en toezichthoudende bestuurders in één bestuur. Dit model staat naast de modellen waarin het toezicht ligt bij een aparte raad van toezicht of raad van commissarissen. Deze laatste bestuursvormen komen veel minder voor in het vrijwilligerswerk.
Wijzigingen op een rijtje:
Stichting Meraih Bintang commiteert zich om een huisreglement samen te stellen en deze op de website te publiceren. De statuten zullen, indien oppertuun, binnen de gestelde termijn van 5 jaar worden aangepast.
Stichting Meraih Bintang, 30-06-2021