Menstruatie armoede

 

Help mee en doneer!

Een kleine bijdrage maakt een groot verschil.

Menstruatie armoede

Dat je menstruatie armoede niet ziet, betekent niet dat het er niet is!

"Geen geld hebben voor maandverband mag nooit een reden zijn dat meisjes niet naar school of universiteit kunnen gaan"


Menstruatie armoede is een groot onderwerp in Indonesië. PMA 2020 (Performance Monitoring Accountability) data van de Bill en Melinda Gates Foundation geeft aan dat 22% van 8.252 ondervraagde mensen die menstrueren in Indonesië uitdagingen heeft om op een waardige manier om te gaan met menstruaties. Dat houdt in dat er niet genoeg toegang is tot sanitair, producten of educatie. Die 22% klinkt misschien niet als veel, maar als je bedenkt dat Indonesië 70 miljoen vrouwen telt in de vruchtbare leeftijd betekent dat er 15 miljoen vrouwen en meisjes zijn in Indonesië die elke maand een probleem hebben. 

Bron: Simavi


Foto links: Alma gaat dit project mede begeleiden en voor de informatie bijeenkomsten zorgdragen. Alma heeft de opleiding voor verloskundige afgerond en is momenteel bezig aan haar masters opleiding gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Bandung.

Menstruatie is een taboe dat meisjes van school afhoudt. Veel meisjes in Indonesië zijn onvoorbereid en weten niet goed wat er allemaal aan de hand is met hun lichaam wanneer ze voor het eerst ongesteld worden. Doordat ze niet over de juiste informatie beschikken is "de tijd van de maand" voor veel meisjes een vervelende en angstige periode. De taboesfeer en een zeker gevoel van schaamte, zorgen ervoor dat ze tijdens hun menstruatie niet naar school gaan. Veel meisjes worden ook gepest en uitgelachen wanneer ze toch naar de les blijven gaan, of bloedvlekken op hun kleren verraden dat ze ongesteld zijn. 

Een grote groep Indonesische jongens en jonge mannen vindt dat meisjes en vrouwen tijdens hun menstruatie niet naar school/universiteit/werk (58%) of gebedsplaats (73%) kunnen.

Bron: Plan International

"Ik ga vaak niet naar school als ik ongesteld ben. Ik knip oude kledingstukken kapot tot lapjes om te gebruiken als maandverband."
Cita, 18 jaar

Probleemstelling:

  • Meisjes blijven thuis van school en missen soms wel tot een kwart van hun schooltijd of stoppen soms zelfs helemaal
  • Hebben geen toegang tot (aanschaf van) menstruatie producten
  • Hebben geen toegang tot informatie/kennis/voorlichting over menstruatie
  • Menstruatie is nog steeds een heel groot taboe in Indonesië
  • Hebben geen toegang tot sanitaire voorzieningen

 

Oplossing:

  • Menstruatie en menstruatie armoede uit de taboesfeer halen
  • Organiseren van bijeenkomsten waar informatie en voorlichting wordt gegeven over menstruatie aan meisjes en vrouwen maar ook aan jongens en mannen
  • Bij de start van ieder nieuw schooljaar ook een bijeenkomst organiseren specifiek voor meisjes in de 5e en 6e klas van onze lagere school en hun moeders
  • Opzetten uitgiftepunt voor gratis menstruatie producten (maandverband). Te starten in kampong Bulak Laut op een nader te bepalen en te monitoren plek 
  • Inventariseren of het rendabel en zinvol is om als Stichting herbruikbare menstruatie pads te gaan produceren, naast de schooluniformen, in ons eigen naai atelier en uit te geven

 

We willen dit probleem helpen aanpakken. Nu nodig om te kunnen starten: 

  • Menstruatie producten --> voorraad maandverband. Volgens Plan International zijn er per dag per meisje/vrouw 7 à 8 stuks maandverband nodig.
  • Af te sluiten kast voor het bewaren van de menstruatie producten
  • Flyers voorzien van informatie, voorlichting en uitleg voor de bijeenkomsten
  • Creeren van content voor de informatiebijeenkomsten, bijvoorbeeld middels een powerpoint presentatie als lijdraad.
  • Indien in het Engels, content en flyers laten vertalen in het bahasa