Wandel voor een ander - Heuvelland 4-daagse!

Zondag 11 Augustus was de afsluitende dag van de Heuvelland 4-daagse editie 2019 en we zijn trots en heel blij te kunnen melden dat ondanks een blaar hier en daar iedereen de finish gehaald heeft! Het bedrag wat onze kanjers bijelkaar gelopen hebben dit jaar bedraagt € 1.100. Namens ons allemaal bij stichting Meraih Bintang: terima kasih banyak!

Super bedankt allemaal voor jullie inzet en doorzettingsvermogen! Het doel dit jaar was om geld in te zamelen voor het project uitbreiding TK/BK Meraih Bintang. Met 164 leerlingen het dit schooljaar is onze school behoorlijk uit zijn voegen gegroeid. We hebben tijdelijk zelfs 4 klassen op een andere locatie moeten onderbrengen. Hier moet snel verandering in komen. Ook willen we een apart toiletblok bouwen ter uitbreiding van de huidige 2 toiletten waar zowel de leraressen als de kinderen gebruik van moeten maken. 

Net als vorig jaar liep ons wandelteam de Heuvelland 4-daagse ter nagedachtenis aan onze Suryadi die totaal onverwacht op 12 juli 2018 is overleden.
 


José heeft een klein dagboek bijgehouden van haar avonturen deze Heuvelland 4-daagse samen met Hanny.

Donderdag 8 augustus 2019

Om 9 uur zijn we vertrokken met heerlijk wandelweer: beetje wind en een lekker zonnetje. Leuke route, maar wel druk dit keer omdat onze route grotendeels samenviel met de 21 km. Dit was voor het eerst. Normaal had elke afstand-wandelaar zijn eigen route. Na een uurtje begon 't te miezeren, niet erg, we zijn immers niet van suiker! Maar even later werd de hemelkraan verder open gedraaid. Nu hadden de meeste wandelaars een probleem, want dit was niet voorspeld. Gelukkig had ik 2 jasjes bij me, dus Hanny had geluk. Maar na toch behoorlijk nat te zijn geworden kwam het klapstuk van onze wandeling: de tractorrace met huifkar. De tractor kon/mocht 50 km én dat reed ie ook! Die van ons haalde de andere huifkar-tractor zelfs in. Niet moe, maar wel voldaan zijn we bij "t Vöske achter de koffie en heerlijke rijstevlaai met slagroom gekropen, gezeten onder de droogkap (warmtelamp, foei!)), maar wel lekker warm en opgedroogd. Toen nog een halve kilometer terug moeten lopen naar de wei waar onze auto's stonden en Hanny er nog een hele kluif aan had om haar auto terug te vinden, want ze was vergeten om het nummer van de bewuste rij te onthouden. .


Vrijdag 9 augustus 2019

Zoals elke morgen dezer dagen gaat om 06:45 uur de wekker af omdat we graag tussen half 9 en 9 uur in Berg en Terblijt willen starten met onze wandeling. Zeker vandaag omdat ze voor 's middags regen hebben voorspeld. Vandaag was het gelukkig minder druk op de route aangezien een groter gedeelte alleen voor onze groep bestemd was. Ideaal wandelweer, lekkere temperatuur, ongeveer 23 graden, licht bewolkt en af en toe een flets zonnetje. Heerlijk terrasjes weer!!!! De wandeling ging door het gebied van Bemelen, een klein dorp aan de rand van het Maasdal, waar de heuvels beginnen en waar de mergelgroeves tussen het groen tevoorschijn komen. Onze eerste stop was dan ook boven op de Bemelerberg, bij hotel Bergrust met zijn mooi panoramaterras.  Na weer een tijdje gelopen te hebben  kwamen we langs het golfterrein van Cadier en Keer en was een zogenaamde sanitaire stop nodig om de eerste keer gebruik te kunnen maken van hun terras. Mooi en groot. Daarna onze weg vervolgd richting Cadier en Keer, langs de Lourdesgrot op het terrein van het Missiehuis waar ook de prachtige Kruiswegstaties liggen. Via een weg over het gebied van Huize St. Joseph (voorheen een Voogdijgesticht) kwamen we uiteindelijk uit bij de rustpost van de 14 kilometer-wandelaars waar onze huifkar klaar zou staan om ons naar Berg te brengen. Waar het mis ging weet ik niet, maar wij en een paar 100 andere personen hebben een dik half uur moeten wachten voordat de huifkar + gelukkig een grote bus uiteindelijk verschenen en wij om ongeveer 13:00 uur weer terug waren in Berg. Toen begon het te regenen!!!! 

 

Zaterdag 10 augustus 2019

Vergezeld van een stralend blauwe hemel en een heerlijk zonnetje vertrok ik vanmorgen om 08:00 uur met de auto naar Berg en Terblijt.  De voorspelde wind was duidelijk te merken tijdens het rijden, maar om 08:40 uur konden we toch met een gerust hart aan onze derde wandeldag beginnen. Wij hebben niemand en niets zien omvallen vandaag. Dit keer had de route duidelijk een ander karakter dan de afgelopen 2 dagen. Meer klimmen ( 1 hele lange ijzeren trap) en afdalen door het gebied van de Dellen. Voorheen heette dit plateau Meerssender Heyde. Later heeft de heide plaatsgemaakt voor bos en ontstonden er holle wegen en grubben en is de naam veranderd in de Dellen. In dit gebied bevindt zich nog steeds een militair oefenterrein, eveneens met de naam van de Dellen. Al wandelend kom je dan ook langs de Curfsgroeve waar tot 2008 mergel is gewonnen. Na het einde van de winning is in dit grote gat een prachtig natuurgebied tot ontwikkeling gekomen waar het voor de schapen  en geiten goed toeven is. Hierna ging de tocht verder naar beneden richting Meerssenerbroek om uiteindelijk bij de Nachtegaal onze eerste stop te vinden. Heerlijk genoten van een kopje koffie en, naar later bleek, van 2 mensen van Visit Zuid-Limburg, de VVV van Valkenburg, nog een kop koffie aangeboden gekregen omdat ze er blijkbaar 2 over hadden. Zij liepen deze tocht in opdracht. Al wandelend langs de Geul en een stukje spoor ging het richting Herberg De Geulhemermolen om even verderop de lange heuvel te beklimmen op weg weer naar Berg en Terblijt. Dit jaar hadden ze tijdens deze afstand voor de jongeren een spellenparcours georganiseerd, dwz dat ze tijdens de tocht op verschillende plaatsen behendigheidsspellen klaar hadden staan, zoals bijvoorbeeld een geit (geen echte hoor!) melken, spijkerpoepen, hoelahoepen enz. waar ze dan punten voor konden verzamelen. Aangezien we dit keer onderweg weinig terrasjes tegen kwamen waren we op tijd thuis en konden we heerlijk weer genieten van een lekker douche en ons geestelijk voorbereiden op een etentje met de rest van de wandelgroep.

 

Zondag 11 augustus 2019

De 4e en laatste wandeldag zit er op. Vanmorgen weer met zon, beetje bewolking en 18 graden vertrokken. Beter weer kun je niet hebben tijdens zo'n wandeling. Heerlijk. Via een paar straten van Berg kwamen we al snel  in een groot bloemrijk gebied met boerenwormkruid, prachtige donkerrood/paars kaasjeskruid en een groot gebied met zonnebloemen. Via het sportcomplex de Wippertse Heide kwamen we in een mooi bosgebied terecht wat op ons als nieuw gebied over kwam. Ik moet de organisatie een compliment maken hoe afwisselend elk jaar de route wordt uitgestippeld. Telkens is het een verrassing waar ze ons heen sturen. Vandaag was het weer behoorlijk op en af, verschillende keren via in de heuvels gemaakte trappen, dus genoeg zuurstof binnen gekregen. In Vilt onze stopplaats gehad, maar voordat we daar aankwamen was er weer een parcours uitgezet voor de jeugd en als laatste (hoorde niet bij de opdrachten) kwamen we langs een beeld van een naakt meisje dat gebukt stond zodat je daar overheen kon springen.  Je begrijpt natuurlijk meteen dat niet iedereen de sprong waagde, maar het niet kon laten om haar te aaien of een pets voor de billen te geven. Via de Bergse Heide en het Geuldal met in de verte Chateau St. Gerlach ging het uiteindelijk naar de finish, waar we niet moe, maar voldaan weer ontvangen werden met een mooie roos van de organisatie.

 

       
Hanny en José aan de finish in Berg en Terblijt       Vincent, Loek, Joost, Elsbeth en Teun aan de finish in Berg en Terblijt