NODIG VOOR DIT PROJECT € 5.000 PER JAAR.

 

eMBi - JS Swimclub

Wat begon als een project om kinderen te leren zwemmen is inmiddels uitgegroeid tot de eMBi - JS Swimclub. 

Pangandaran is een schiereiland met aan 3 kanten water. In 2006 kwam hier, over een breedte van 40 km, een allesverwoestende tsunami aan land. Toen we als stichting in 2010 startte met onze projecten heerste er nog steeds een grote angst voor het water bij groot en klein. De meeste Indonesiërs kunnen niet zwemmen! Dus was een van de eerste projecten waar we mee gestart zijn het watervrij maken van de kinderen. Zelfs de peuters en kleuters op BK/TK Meraih Bintang laten we met regelmaat naar het zwembad gaan om ze te laten wennen aan "water" zonder in paniek te raken.


De lesmethode is iets anders als in Nederland want er wordt de kinderen in Indonesië "per slag" aangeleerd. Wij zijn gestart met de schoolslag. Het duurt ca. 2 tot 3 maanden om deze goed onder de knie te krijgen. Hierna volgde de vrije slag, de vlinderslag en als laatste de rugslag. De kinderen krijgen les in verschillende groepen en als er nieuwe kinderen worden toegevoegd aan ons sponsor een kind project dan starten zij, als ze willen, uiteraard ook met de zwemlessen.

Uit het "zwemles" project is de eMBi - JS Swimclub ontstaan tot groot plezier en enthousiasme van de kinderen. We hebben 2 zweminstructeurs: Waluyo en Aris die met veel enthousiasme, geduld en plezier de kinderen de verschillende zwemslagen bijbrengen, vervolgens de zwemslagen proberen te perfectioneren en op kracht en sneldheid trainen met behulp van verschillende atributen zoals handpadels, flippers etc. We mogen tegen betaling van een kleine vergoeding gebruik maken van het 25 meter zwembad bij het Pantai Indah hotel in  Pangandaran. Soms wordt er ook getraind in het openbare zwembad Dr. Abu omdat ze daar startblokken hebben.

Aan de sponsors van de kinderen die deelnemen aan ons sponsor een kind project vragen we een bijdrage. Het restant wordt door de stichting betaald. Voor kansarme kinderen die geen sponsor hebben betaalt onze stichting alle kosten. Nadat de kinderen alle 4 de slagen onder de knie hebben doen zij examen en krijgen ze een diploma. De zwemlessen vinden het hele jaar plaats en liggen alleen stil tijdens de ramadan. 39 kinderen (Maart 2019) zijn momenteel lid van de eMBi - JS swimclub. 

De kinderen doen ook mee aan wedstrijden. Hiervoor wordt door de zweminstructeurs steeds een selectie samengesteld. Zo nam een selectie van 12 kinderen in Oktober 2018 voor de eerste keer deel aan een grote zwemwedstrijd in Bandung met in totaal 975 deelnemers gehouden op de Universiteit gedurende 2 dagen.    

vlnr bovenste rij: Silmi, Devi, Cita, Dea, Nur, Ichwan en Ikhsan
vlnr onderste rij: Dinda, Verisa, Ica, Nisa en Joshua