Samen met de kids Angklung spelen!

Kennismaking met Meriah Bintang in Pangandaran

Tijdens onze reis op Java hebben we een bezoek gebracht aan de SURYADI's school TK Meraih Bintang. We hadden gehoord over deze stichting en over de school in Pangadaran en waren erg benieuwd.


We werden hartelijk verwelkomt door Darto en zijn team. De kinderen stonden al op ons te wachten en nadat we elkaar wat onwennig begroet hadden, werden we verrast door kransen gemaakt van prachtige, heerlijk geurende bloemen. We werden uitgenodigd om plaats te nemen in de dans en muziekruimte van de school. Het was erg warm en gelukkig kregen we een flesje water en werden we getrakteerd op heerlijke koekjes. Helaas zijn we de naam van de koekjes vergeten.

Er was een heel programma voor ons samengesteld wat begon met een uitvoering van twee dansgroepen die verschillende traditionele dansen opvoerden onder leiding van de danslerares Alinda. Van Darto begrepen we dat beide groepen erg succesvol zijn en regelmatig gevraagd worden om op te treden, zelfs op TV.  Na de danseressen werden we getrakteerd op livemuziek. Een leerkracht en een student zongen samen en solo een tweetal songs. Ze werden begeleid door de schoolband.

       

Muziek verbindt en wij werden door de muziekleraar Pak Handono uitgenodigd om samen met alle kinderen en leerkrachten een muziekstuk te spelen. Op een anklung, een west Javaans muziekinstrument mochten wij laten zien of we in Nederland ook muzikaal zijn. Door goed naar Pak Handono’s aanwijzingen te kijken lukte het. Het klonk mooi.

Voordat Darto ons meenam voor een rondleiding hadden we een interview met één van de oudere studenten, deze student sprak goed Engels en vertaalde wat wij over Nederland, vertelden weer in het Javaans. We spraken over het onderwijs, over de verschillen tussen Nederland en Indonesië. 

Darto vertelde over de doelen van Meraih Bintang en over de diverse projecten. De kinderen zagen er blij en ontspannen uit. Hadden plezier onderling. Er is, naast leren, veel aandacht voor culturele en sportieve activiteiten (o.a. dans, muziek, zwemmen). Darto benadrukte dat voor die kinderen die niet thuis kunnen wonen gestreefd wordt hier een bijna thuishuis te zijn waar samen koken, eten en liefdevolle aandacht centraal staat. We zien een bevlogen team.

Mooi is om te zien hoe er gewerkt wordt aan uitbreiding van de school en kleuterschool.  Het gebouw, in aanbouw, staat nog in de steigers maar moet in het voorjaar klaar zijn volgens Darto.

  

Geweldig dat kansarme kinderen en jongeren hier een fijne plek hebben om op te groeien, te wonen of te verblijven en kans krijgen om zich te ontwikkelen.  Wat ons vooral trof is de aandacht voor het totaal plaatje van menselijk welbevinden, het besef dat er meer nodig is dan kennis vergaren. Dat liefde en aandacht de basis is voor de ontwikkeling van de kinderen. Het hebben van kennis, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen hen een eerlijke kans geeft om dromen waar te kunnen maken.

We zijn onder de indruk. 

Hans en Gonneke Kuipers

December 2019