Jeu, Gertien en "hun meiden" Fatimah & Nur

2018 Jeu & Gertien en Nur & Fatimah

Een onvergetelijke ontmoeting ...


In april jl. maakten wij met FOX een noord-zuid rondreis door Vietnam. Aansluitend namen we de gelegenheid te baat om de overtocht naar Java te maken voor een bezoek aan Stichting Meraih Bintang in Pangandaran en onze sponsorkinderen Nur en Fatimah.

Onze eerste kennismaking met Stichting Meraih Bintang dateert van enkele jaren geleden, toen we met FOX een rondreis door Indonesië maakten, waarbij Suryadi - een van de initiatiefnemers van het sponsor een kind project in Pangandaran - onze reisleider was. Via hem kwamen we in contact met onze Valkenburgse stadsgenote Anita Tax, die in 2010 de sponsoring vanuit Nederland entameerde, waaruit begin 2011 Stichting Meraih Bintang is ontstaan.

Sinds enkele jaren sponsoren wij de stichting Meraih Bintang en beide sponsorkinderen Nur en Fatimah. De meisjes zijn inmiddels 14 jaar oud en bezoeken in Pangandaran de middelbare school (SMP). We wilden ze dolgraag in levende lijve ontmoeten en kennismaken met hun familie en hun woon- en leefomgeving. Bij Anita hadden we vooraf advies ingewonnen omtrent de reis- en verblijfmogelijkheden in Java en Pangandaran.

Toen we met het propellervliegtuigje van Susi Air op het vliegveldje van Pangandaran aankwamen stond Darto ons al op te wachten. In plaats van ons hotel bracht hij ons rechtstreeks naar de locatie van Stichting Meraih Bintang, waar we tot onze grote verassing werden verwelkomd door een grote groep vrolijk musicerende, zingende en dansende kinderen, onderwijskrachten en omwonenden. We voelden ons echt een beetje als ‘Maxima & Willem Alexander’. Daar ontmoetten we ook Nur & Fatimah en hun families, en konden we de beide dametjes voor het eerst in onze armen sluiten.

De dagen daarna hebben we - begeleid door Darto - uitvoerig kennis kunnen maken met de lokale activiteiten van Meraih Bintang, de families van Nur & Fatimah, hun woon- en leefomgeving e.d. Met Darto bezochten we de kleuterschool van Meraih Bintang, het kinderverblijf (Rumah Bina Budi), het in aanbouw zijnde education centre en de in 2014 verworven bouwlocatie voor een 5-tal woonhuisjes voor minstbedeelden. Ook hebben we een bezoek gebracht aan de middelbare school van Nur & Fatimah, en kennis kunnen maken met hun klasgenoten en enkele leerkrachten. We hebben Nur en Fatimah met enkele vriendjes een keer meegenomen naar ons hotel, waar ze heerlijk konden genieten in het zwembad van ons hotel.

Al met al hebben we - naar onze maatstaven - een wat armoedige samenleving leren kennen, maar wel heel veel blije gezichten gezien en vrolijke positief gestemde mensen ontmoet. Toen we de beide meisjes vroegen wat ze later willen worden antwoordde Nur spontaan ‘lerares’ en Fatimah ‘dokter’. Het geeft ons een heel goed gevoel dat we dit 2-tal kunnen helpen bij het nastreven van hun dromen en ambities. We hebben ook gezien hoe belangrijk de toewijding en zorg van de lokale mensen ter plaatse is voor de gerichte begeleiding van de sponsorkinderen en een effectieve aanwending van sponsorgelden.

Aan het einde van ons verblijf zijn we met de hele Meraih Bintang familie - 2 aanhangwagens vol met sponsorkinderen en onderwijskrachten - gaan eten in een visrestaurantje aan het ooststrand van Pangandaran. Een groot feest voor iedereen. En na de maaltijd weer muziek, zang en dans van de vrolijke meute.

 

 

Van thuis hadden we een gebruikte - voor ons overtollige - laptop meegenomen voor Fatimah en een IPhone voor Nur, waarmee de beide meisjes erg in hun nopjes waren. Darto heeft ze inmiddels op weg geholpen met hun digitale cadeautjes, en nu kunnen we via internet ook zo nu en dan wat kleine berichtjes met hun uitwisselen.

Al met al een grandioze belevenis. Wat aanvankelijk begon als een soort toegift op onze Vietnamreis werd het hoogtepunt van onze Azië-trip. Een meer dan prachtige ‘kers op de taart’.